5 kledingtips waarmee je geld bespaart

Gek op sustainable fashion? Draag je steentje bij en koop minder vaak nieuwe kleding. Dat is ook duurzaam! Lees onderstaande tips en ontdek hoe je langer met je kleding doet. Dit scheelt weer een extra rondje shoppen. Zo houd je geld over voor andere leuke dingen én zorg je voor minder afval.

1. Kleding wassen

Je houdt je kleding langer mooi door het op de juiste manier te wassen én je wasmachine regelmatig schoon te maken. Kleding wassen is geen rocket science, maar het is ook niet ‘hup in de machine en klaar’. Gelukkig komt ieder kledingstuk met een handig hulpmiddel; het waslabel. Knip dit er dus niet meteen uit! Door kleding op de juiste manier te wassen voorkom je vlekken, krimpen, slijtage of kapotte stof.

Daarnaast is belangrijk dat de wasmachine waarin je je kleding wast niet stinkt en geen vetluis of verstoppingen heeft. Check daarom regelmatig het filter en reinig de rubbers en de wasmiddellade. 

Extra duurzaam wassen? Gebruik iets minder wasmiddel dan aangegeven op de verpakking en koop een energiezuinige wasmachine. Deze machines verbruiken een stuk minder energie dan wasmachines van 6 tot 8 jaar oud. Bovendien zijn ze vaak uitgerust handige functies zoals automatische wasmiddeldosering, waterbesparing en speciale programma’s voor sportkleding bijvoorbeeld. Omdat dit soort machines vaak wat duurder zijn in aanschaf is het slim om ze te leasen. Dankzij witgoedverhuur kun je heel duurzaam wassen zonder direct de hoofdprijs te betalen.

2. Kleding repareren

Terug van weggeweest; kleding zelf repareren. Door dat gat in je lievelingsbroek te maken hoef je geen nieuwe te kopen. Zo houd jij geld over. Plus; je hebt er langer plezier van. Ben je niet zo handig? Kijk eens op YouTube. Hier staan veel tutorials op. Daar lukt het jou vast ook mee. Kom je er toch niet uit? Of heb je geen tijd of zin? Breng je kapotte broek, jurk, jas of trui naar een kleermaker bij jou in de buurt. Zo steun je de lokale ondernemer, wat ook duurzaam is, en hoef je zelf niet met naald en draad in de weer. 

3. Kleding hergebruiken

Ben je een beetje creatief en handig? Dan is het leuk om van je oude kleding iets nieuws te maken. Maak een nieuwe tas van een oude spijkerbroek en trui. Heb je een saai fotolijstje? Plak een stukje stof van een oude kledingstuk over de rand en klaar! Nog idee: gebruik oude kleding als inpakpapier, scheelt weer ‘extra’ papier kopen, als stofdoek of maak van een oude sok een knuffel voor je kindje. Mogelijkheden genoeg! Zo creëer je makkelijk en vrij snel zelf nieuwe en one-of-a-kind items.

4. Kleding opfrissen

Ben je je garderobe een beetje zat? Gooi niet meteen kleding weg, maar geef het een make-over! Koop een paar toffe opstrijkbare patches voor dat “oude” spijkerjasje. Of denk eens aan een paar bijzondere knopen voor dat ene vest. Knip de pijpen af die suffe jeans en maak er zo een stoere zomer short van. Doe eens een andere kleur veters in je schoenen of verf dat saaie witte t-shirt in een felle kleur. Ideeën genoeg!

5. Kleding drogen

Net zoals wassen heeft de manier waarop je je kleding droogt invloed op hoe lang je kleding mooi blijft. Heb je een droger? Kijk goed naar het waslabel of het kledingstuk wel in de droger mag. Wol is bijvoorbeeld zo’n stof dat je beter een de lucht kunt laten drogen. En hang een natte wollen trui niet op, maar laat het liggend drogen. De vochtigheid in combinatie met hangen zorgen ervoor dat de trui uittrekt. Net zoals bij de wasmachine is het belangrijk dat de droger schoon is. Reinig dit apparaat dus ook regelmatig; maak het pluizenfilter na iedere droogbeurt schoon, verwijder het water uit de bak en zorg ervoor dat de condensor stofvrij is. 

Wil je duurzaam drogen én gemak? Koop een droger van hooguit een jaar of 4 oud. Deze zijn een stuk duurzamer in gebruik dan oudere modellen. Ook drogen ze niet langer dan nodig, scheelt energie, en hebben sommige exemplaren zelfs een zelfreinigende condensor. Dat is weer een schoonmaakklusje minder! Vind je een nieuwe droger kopen te prijzig? Je kunt dit type witgoed huren. Wil je vooral duurzaam drogen? Skip de droger en laat je kleding aan de lucht drogen.