Van betaalmiddel naar pronkstuk

Het was in de 26e eeuw voor Christus geen uitzondering om te betalen met gouden sieraden. Dit mooie edelmetaal is zacht en dicht materiaal. Na het opgraven is het van belang dat het goud wordt gezuiverd en om het harder te maken moet er een menging plaatsvinden met een ander metaal. De zuiverheid wordt aangegeven in karaat, 24 karaat is het meest zuiver. De meest voorkomende soorten zijn: 22, 18 en 14 karaat. Lager dan 14 karaat mag geen goud genoemd worden.

Goudkoorts en religie

In de 19de eeuw werd goud al op waarde geschat en zijn er in Amerika en Australië volop goudmijnen ontdekt wat uiteindelijk tot goudkoorts heeft geleid. In de loop van een aantal jaren hebben meer dan een miljoen mensen hun weg naar één mijn gevonden. Een voorbeeld hiervan is Sutter’s Mill in Californië. Voor veel mensen zijn gouden sieraden een uiting van hun religie. Hieronder geven wij tips om je (spirituele) sieraden schoon te maken, hierdoor gaan ze langer mee.

Eenvoudig schoonmaken

Maak een sopje met lauw water en een klein beetje afwasmiddel. Water met koolzuur is ook een goede optie omdat hier het vuil goed in oplost. Nadat je je sieraden ongeveer een kwartier hebt laten weken borstel je ze voorzichtig af met een hele zachte tandenborstel. Spoel je sieraden af onder de kraan en dep ze droog met een schone handdoek.

Meer dan geelgoud alleen

Tegenwoordig zie je vaak sieraden die verguld zijn, dit wordt ook wel goldplated genoemd. Een goed alternatief voor goud, we hebben het dan over koperen of zilveren sieraden die een laagje goud hebben. Zo kun je genieten van de uitstraling die goud met zich meebrengt zonder te veel te betalen! Het eerste waar je aan denkt is waarschijnlijk geelgoud maar er zijn diverse witgouden of rosegouden sieraden verkrijgbaar.

Het valt en staat met de combinatie

Bij witgouden sieraden is de mix van materialen aangepast. Ten opzichte van het geelgoud heeft de witgouden legering extra, palladium, zink of zilver gekregen, die voor de mooie witgouden kleur zorgen. Koper is er nodig om rosegouden sieraden hun kenmerkende kleur te geven. Er is veel vraag naar bicolor en two-tone sieraden, hierin zijn twee kleuren op een bepaalde manier verwerkt.